- +40 743 162 300
- contact@explorertulcea.ro
- Str. Galatiului Nr.3, Somova, Tulcea
Comuna Luncavița este amplasată la 52 km de Tulcea în depresiunea cu același nume, pe DN 22. Teritoriul administrativ al comunei se învecinează: la nord , peste lacul Crapina, cu teritoriul administrativ al comunei Grindu și fluviul Dunărea, care face granița cu fostele teritorii ale URSS, la est cu teritoriul orașului Isaccea, la sud cu teritoriul comunei Greci și teritoriul comunei Hamcearca, iar la vest cu teritoriul comunei Jijila.
Legătura rutieră directă este asigurată de DN 22 Tulcea-Isaccea-Luncavița-Măcin-Brăila. Tot prin DN 22 și în continuare prin DJ 251 se face legătura cu orașul Galați.
Un alt drum ce asigura legătura în teritoriu este DJ 222 A, ce leagă localitatea Luncavița prin Pasul Teilor de teritoriul localității Nifon.
Datorită zonei, s-a înregistrat o continuitate a locuirii din cele mai vechi timpuri.Astfel, perioada neolitică în arealul luncăvițean atinge apogeul în perioada de tranzit spre epoca metalelor, când alături de o ceramică care impresionează și astăzi prin arta execuției și ornamentului, apar primele unelte din cupru.Continuitatea este dovedită de așezările epocii bronzului, unde vânătoarea și pescuitul rămân ocupații de bază alături de o agricultură în creștere. Specifice sunt uneltele din bronz, descoperite și în Luncavița, pe terasa Pârâului Sorniac.
Din seolul. al XV-lea se observă din plin fenomenul transhumanței, ale cărui urme sunt întâlnite și astăzi.
În 1898, Primarul Trandafir Iorga (primar între 1890-1912), obținea de la regele Carol I un pașaport diplomatic, prin care avea libera trecere în Franța, pentru a cere ajutor autorităților franceze într-un proiect de aducțiune a apei potabile în interiorul comunei. Astfel, în 1910 Luncavița devenea prima localitate a Dobrogei cu sistem modern de alimentare cu apă potabilă.
Comuna Luncavița este amplasată la egală distanță (7 km) de arealul a două mari arii naturale ecologice, Rezervația Biosferei Delta Dunării și situl de importanță comunitară Munții Măcinului. Ea se situează și între Parcul Național Munții Măcinului și Lunca Dunării.
Comuna Luncavița se află la distanțe accesibile de o serie de obiective de interes turistic cum ar fi: mănăstirea Saon, mănăstirea Celic-Dere, mănăstirea Cocoș, bazilica din Niculițel, cetatea Noviodunum (Isaccea), cetatea Dinogeția.
Trasee turistice:
Traseul Religios-Turistic: Mănăstirea Saon, Mănăstirea Celic Dere, Mănăstirea Cocoș – Sfinții martiri de la Niculițel.
Șantierul Arheologic „Cetățuia”, obiectivele arheologice „Cetatea Milan”, „La Monument” etc., muzeul arheologic amenajat în localitatea Luncăvița, Cetățile romane Dinogeția, Troesmis, Noviodunum.
Luncavita, datorita pozitiei sale geografice, este foarte cautata de persoanele active care pot alege una din activitatile:
Daca vrei sa stii mai multe despre Luncavita si imprejurimi, scrie-ne si noi iti raspundem cat de repede putem
Propunerile operatorilor de turism din Luncavita
Putem sa iti concepem un team bulding sau doar un sejur cu prietenii ori familia, in care sa descoperi Somova si imprejurimile pe bicicleta, in caiac sau pe jos, dupa care sa degusti un vin bun si un brunch gustos la Pensiunea Valea Fagilor. Ne ocupam noi de tot, tu doar te distrezi.